Супрун: Тим, хто робив усе чесно, знайдеться місце в новій системі

FacebookMessengerTwitterLinkedInTelegramPinterestPocket
Read in Google News!

Існує три великих групи противників медичної реформи, розповіла в інтерв’ю “Українському Тижню” виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

“Існує три великих групи противників реформи. Є ті, хто боїться змін. Я працювала в США, коли запроваджували Obamacare. Багато лікарів було проти, вони не знали майбутнього. Знадобився час, щоб вони зрозуміли, чому систему змінюють і як усе працюватиме. Якщо люди не бачать себе в новій системі, вони бояться, що стануть непотрібними. У нашій трансформації лікарі, медсестри – усі потрібні, ніхто їх не викидає на вулиці. Адже треба лікувати людей, і працівники нашої медичної системи – найважливіша її складова. Їх лякають, що вони втратять роботу, лікарні закриються, люди не знають, що з ними буде. Ними маніпулюють”, – сказала вона і додала, що з ними “ми з ними найбільше й говоримо”.

Щодо другої групи противників, Супрун повідомила, що Міністерська система комунікації така, що інформацію міністерство спускаємо на області, вони на райони й далі на головних лікарів, а потім на звичайних лікарів. Усі ці ланки не хочуть змін, адже вони не будуть такими важливими в новій системі охорони здоров’я. Буде оплата безпосередньо від Національної служби здоров’я в лікарні, і посередники втратять контроль над фінансами. Ті, хто погано поводився з грошима, крав, втратять свої місця. Тим, хто робив усе чесно, знайдеться місце в новій системі.

“І третя група явно заробляла багато грошей, використовуючи неправильні схеми в системі охорони здоров’я. Як-от, наприклад, головні лікарі з Інституту серця, що мають сотні тисяч доларів, які вони не змогли заробити чесною працею. Ця група зменшується. Багатьох ми позбулися, вони втратили доступ до розподілу коштів. Група бачить кінець,а тому стає дедалі небезпечнішою. Вони йдуть у великий наступ, бо з 1 січня 2020-го все фінансування, окрім військових закладів, проходитиме через Національну службу здоров’я України. Вони втратять контроль над мільярдами гривень. Тому шалено пробують відтермінувати або скасувати закон 2017 року. З ними найважче боротися. У них є доступ до високопосадовців, яких роками лікували. У них багато грошей, адже за десятиліття використання цих схем заробили мільярди. І в них є доступ до олігархічного телебачення. Нас рідко люди бачать по телебаченню, а їх часто!”, – розповіла вона.

Раніше виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я поінформувала, що згідно з дослідженнями британських учених, недовіра населення до вакцинації є наслідком політичного популізму. Як відомо, з літа українці зможуть безкоштовно робити скринінгові тести на рак.

Читай у Google News!