Як путін втратив Україну назавжди

FacebookMessengerTwitterLinkedInTelegramPinterestPocket
Read in Google News!

Президент росії Володимир путін увійде в історію як той, що “втратив Україну” назавжди. путін став свідком вже двох “геополітичних трагедій” – розпаду СРСР у 1991 році та розпаду російського світу в 2018 році, пише зарубіжний науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин Школи фундаментальних міжнародних досліджень при університеті Джона Гопкінса і професор Національного університету Києво-Могилянська Академія Тарас Кузьо для Atlantic Council.

До отримання томосу Українська Православна Церква Московського Патріархату становила третину загальних парафій Російської Православної Церкви, яка тепер зменшиться до розмірів Румунської Православної Церкви. В Україні російська Православна Церква стане церквою меншості, а її вплив суттєво скоротиться. У політичній сфері головні її прихильники – Партія регіонів та Комуністична партія – належать до української історії до 2014 року, тоді як її нинішній союзник – Опозиційний блок – розділений та слабкий.

20 грудня 240 депутатів проголосували за перереєстрацію УПЦ МП із необхідністю вказати у своїй назві приналежність до Російської Православної Церкви. Більшість їхніх парафій знаходяться в західній і центральній Україні, тому велика кількість патріотичних українців залишить її, оскільки вона буде позначена як та, що пов’язана з росією. Дві третини українців вважають росію “країною-агресором”.

Томос і відхід України з російського світу переформулюють геополітичну карту Східної Європи, яка була створена в XVII і XVIII століттях, коли Московія перетворилася на Російську імперію.

Церковна незалежність України від росії – це остаточна відповідь Києва на імперіалізм путіна і неспровоковану військову агресію. Якщо Михайло Горбачов втратив СРСР, путін увійде в історію як той, що “втратив Україну” назавжди. Як сказав Патріарх Варфоломій, Україна перегорнула нову сторінку історії, і вона завжди залишатиметься частиною Європи.

Читай у Google News!