Freedom House оцінила пресу України як “частково вільну”

FacebookMessengerTwitterLinkedInTelegramPinterestPocket
Read in Google News!
пресу України

Неурядова організація Freedom House оцінила пресу України як “частково вільну” через те, що українська влада вжила заходів для обмеження ЗМІ та свободи вираження поглядів, нібито для протидії російській дезінформації та розв’язання інших проблем безпеки під час війни. Про це йдеться у звіті Державного департаменту США.

“Спостерігачі за ЗМІ висловили занепокоєння, що телемарафон “Єдині новини”  може зрештою полегшити державний контроль над телебаченням. ‘Українська правда’ повідомляла, що домовилися обмежити появу політиків в ефірі та менш активно залучати деяких коментаторів і громадських діячів. Телеканали, які вважаються афілійованими з опозиційними партіями, зокрема ‘5 канал’, ‘Прямий’ та ‘Еспресо’, офіційно не були запрошені до участі в єдиному мовленні, хоча час від часу ці три канали добровільно транслювали 24-годинну програму інших каналів.

Якщо канал відмовлявся скоротити власні програми до менше ніж 12 годин для трансляції в прямому ефірі, офіційні особи у відповідь видаляли мережу з національних цифрових наземних частот. У червні ‘Прямий’ і ‘5 канал’ подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення та Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України”, – йдеться у звіті.

У Держдепі також вказали на повідомлення щодо тривалого фінансового та політичного тиску на суспільного мовника “з метою узгодження та підтримки урядової політики”. “Суспільна телекомпанія України була створена, щоб забезпечити незалежну, фінансовану державою альтернативу контрольованим олігархам телеканалам. Місцеві відділення суспільного мовника стверджували, що високопоставлені представники Офісу президента та інших державних органів лобіювали наглядову раду мовника, щоб підтримати певних кандидатів на ключові керівні посади. Однак, попри ці повідомлення про тиск, процес відбору залишався прозорим і неупередженим, за словами спостерігачів ЗМІ”, – йдеться у звіті.

Читай у Google News!