У Зеленського не зрозуміли, чому з’явилися кримінальні справи після заяв Кучми

FacebookMessengerTwitterLinkedInTelegramPinterestPocket
Read in Google News!

В АП не розуміють позицію Генпрокурора Юрія Луценка, який відкрив кримінальні справи за фактом заяв представника України у ТКГ Леоніда Кучми і ніяк не відреагував на перемовини з представниками країни-агресора Юрія Бойка і Віктора Медведчука.

Про це заявила на брифінгу 10 червня речниця президента України Юлія Мендель, повідомляє Укрінформ.

“Взагалі питання кримінальних справ, порушених паном Луценком, звісно, має бути до другого президента України, однак наша позиція така, що ми не розуміємо, якими підставами керувався генеральний прокурор, коли відкривав ці справи, тому що минулого разу на брифінгу очільник української делегації в ТКГ (Леонід Кучма) пояснив детально всі питання щодо так званої економічної блокади на Донбасі і щодо обстрілів у відповідь”, – сказала Мендель.

Водночас, додала вона, з іншого боку викликає подив, що генеральний прокурор України ніяк не відреагував на те, що український парламентар Юрій Бойко, а також український громадянин Віктор Медведчук їздили вже двічі до країни-агресора, зустрічалися там з представниками країни-агресора, а також найбільшої державної компанії, і “немає абсолютно ніяких правових рішень з цього приводу”.

Генеральний прокурор Юрій Луценко 7 червня заявив, що відкрив три кримінальні провадження після заяви представника України у Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми про необхідність зняти економічну блокаду з ОРДЛО та заборонити бійцям ООС стріляти у відповідь.

Після заяви Мендель з’явився коментар речниці Генпрокуратури (ГПУ) Лариси Сарган. “Прессекретар президента мала би знати, що кримінальні провадження за статтями про державну зраду відносяться до підслідності СБУ, керівник якої перебуває в прямому підпорядкуванні Президента України”, – написала Сарган у Facebook.

Вона додала, що це стосується і справи про ймовірну державну зраду Медведчука. “ГПУ з лютого місяця поточного року чекає від СБУ висновків експертизи, про що генпрокурор вже нагадав в.о. голови СБУ Івану Баканову в офіційному листі”, – написала Сарган.

Вона також нагадала, що ГПУ вже давно пропонує ухвалити закон про колаборантство, щоб обмежити польоти українських політиків до Москви та їхні зустрічі з керівництвом країни-агресора. “Без нього ні зустрічі українських політиків в Кремлі, ні фото української журналістки на фоні Красної площі самі по собі не можуть слугувати підставою для реєстрації кримінального провадження”, – написала Сарган.

Читай у Google News!