Українська влада продовжує співпрацювати з білоруськими силовиками та видворяє громадян Білорусі попри репресії

FacebookMessengerTwitterLinkedInTelegramPinterestPocket
Read in Google News!
громадян Білорусі

Білоруський правозахисний центр “Вясна” повідомляє про понад 570 політичних в’язнів у цій країні, із початку року там відбулося більш ніж 90 обшуків, а зараз триває закриття медіа і переслідування журналістів, та попри це Україна продовжує співпрацю з білоруськими силовиками й видворяє людей.

Про це під час пресконференції “(Не)дружня країна: чи безпечна Україна для білорусів, які вимушені тікати від режиму?” заявила Поліна Бродік, керівниця Free Belarus Center, передає zmina.info.

Правозахисниця повідомила, посилаючись на дані Державної міграційної служби, що у 2021 році з України видворили 16 громадян Білорусі або на батьківщину, або до третіх країн.

“Коли ми бачимо, що в Білорусі відбувається правовий дефолт, коли ми знаємо, що в Білорусі не працює судова система, коли ми знаємо, що в Білорусі донині є смертна кара, ми все одно видворяємо людей”, – сказала вона.

Одним із прикладів вона назвала переслідування і спробу видворення білоруського активіста Олексія Боленкова рішенням Служби безпеки України. СБУ вважає Боленкова небезпечним для українського суверенітету на підставі, зокрема, дописів анонімного телеграм-каналу ультраправих “Вольєр”, який неодноразово критикували правозахисні організації через профайлінг активістів та заклики до насильства.

Сам активіст звинувачення відкидає і стверджує, що СБУ почала його переслідувати, коли він почав критикувати Арсена Авакова та викривати Сергія Коротких, який, на думку активіста, може бути пов’язаний з білоруськими спецслужбами (той наразі ситуацію не коментував). Як зазначають його адвокати, посилаючись на відповідь від Офісу генерального прокурора, в Україні їхній підзахисний не є підозрюваним у жодному кримінальному провадженні й ніколи не був засуджений. 

Читай у Google News!
Читай у Google News!