“Cлуги” намагаються вибити доступ до українських військових для РПЦвУ через закон про капеланів – Європейський інститут

FacebookMessengerTwitterLinkedInTelegramPinterestPocket
Read in Google News!
РПЦвУ

Депутати від фракції «Слуга народу» відклали ухвалення закону про капеланів на два роки й домагаються знищення перешкод для доступу РПЦвУ до українських військових, повідомляє Європейський інститут.

Зазначається, що представники провладної партії розгорнули інформаційну кампанію і просувають ідею начебто необхідності ухвалення закону про капеланів, апелюють до опонентів звинуваченнями у «політиканстві» і закликають якнайшвидше створити інституцію військових капеланів в Україні.

Проте, у матеріалі наголошується на тому, що проєкт відповідного закону вже був розроблений за каденції п’ятого президента України Петра Порошенка, при чому до нього було залучено і представників духовенства, й військових та експертів. Розроблений закон вирішував, зокрема, питання статусу, соціального забезпечення і гарантій для військових капеланів. Окрім цього, закон створював перешкоди для доступу до українських військових московської церкви та проросійських тез, які вона активно розповсюджує. На приклад, про те, що на Сході України йде «громадянська війна».

Наголошується, що розроблений законопроєкт був ухвалений Верховною Радою попереднього скликання у першому читанні 2019 року. Згодом документ перейшов «у спадок» нинішньому складу ВРУ і міг бути прийнятий ще того ж 2019 року. Однак представники фракції «Слуга народу» усіляко гальмували розгляд цієї ініціативи й врешті законопроєкт було відкладено, йдеться у матеріалі Європейського інституту.

Розгляд нового законопроєкту ініціювала опозиція. І для того, щоб рішення все ж було ухвалене, до підписання проєкту долучили і представників партії Зеленського. Друга версія проєкту була ухвалена у першому читанні лише 21 травня 2021.

Зазначається також, що на сьогодні «промосковське» крило вимагає вилучити із проєкту запобіжник проти допуску до українських вояків капеланів з церков країни-агресора. І замість того, аби опиратися такій злочинній ініціативі, представники «СН» вимагають ухвалити закон начебто «без політики» і якнайшвидше та у будь-якому вигляді.

Однак, у матеріалі Європейського інституту, наголошується на тому, що закон, у якому не будуть міститися перешкоди для доступу московського патріархату до українських військових, може завдати серйозного удару безпеці України в цілому.

Читай у Google News!