Україна може приєднатися до НАТО навіть з окупованими територіями – Карпентер

FacebookMessengerTwitterLinkedInTelegramPinterestPocket
Read in Google News!

Територіальні конфлікти в Україні, а саме окуповані Крим і Донбас, не стануть перешкодою для українського членства в НАТО, якщо всі члени Альянсу проголосують за таке рішення.Такий прецедент уже мав місце, розповів в інтерв’ю Укрінформу колишній помічник міністра оборони США Майкл Карпентер.

“Це (територіальний конфлікт – ред.) може стати перешкодою в тому сенсі, якщо окремі союзники вважатимуть це перешкодою, й тому це стає політичним питанням. З практичної точки зору, немає жодних правових завад для того, щоби з наявним територіальним конфліктом приєднатися до НАТО”, – зауважив експерт.

Він навів приклад: Західна Німеччина мала територіальний конфлікт зі Східною Німеччиною і стала членом Альянсу. “Отже, такий прецедент був встановлений”, – підсумував він.

Натомість, за словами експерта, наразі поки що немає повної політичної підтримки серед членів Альянсу щодо членства України в НАТО. Водночас, Карпентер зауважив, що українці не мають відмовлятися від прагнень приєднатися до Альянсу.

“На мою думку, це реальна перспектива в майбутньому, в певний невизначений поки що час. І до того моменту Україна повинна досягти готовності, щоби насправді мати сумісні з НАТО можливості, мати реформовані війська, реформовану командну структуру”, – підкреслив екс-помічник міністра оборони США.

Раніше у Конгресі США заявили про необхідність приєднання України до НАТО. Водночас у самому альянсі вважають рф головною загрозою євроатлантичній безпеці.

Читай у Google News!