У Чехії діяв потужний центр російських кібератак

FacebookMessengerTwitterLinkedInTelegramPinterestPocket
Read in Google News!

На території Чехії діяв великий російський центр кібернетичних атак, йдеться у розслідуванні чеського журналу Respekt, повідомляє видання “Новое время”. Згідно із статею, для цих цілей російські спецслужби створили і використовували дві комп’ютерних фірми в Празі.

Формально ці приватні компанії займалися продажами комп’ютерного устаткування і програмного забезпечення, однак їхні співробітники також готували хакерські атаки, використовуючи свої комп’ютери. Частину техніки для цих фірм до Чехії привозили з росії на автомобілях російського посольства з дипломатичними номерами, вдалося з’ясувати журналістам Respekt за підсумками двомісячного розслідування на території рф і Чехії.

Видання також інформує, що група могла співпрацювати з кількома аналогічними російськими осередками, що діють в інших країнах. На таємну російську мережу кіберзлочинців працювали як чехи, так і росіяни, які отримали місцеве громадянство.

Чеським силам безпеки вдалося розкрити її діяльність ще на початку 2018 року. У ході операції були затримані як кілька російських громадян, так і громадяни Чехії, які є вихідцями з росії. Підсумки і деталі цієї операції досі широко не розголошувалися.

Водночас, як нагадує РБК, у грудні минулого року президент Чехії Мілош Земан розкритикував чеську контррозвідку за, на його думку, бездоказові заяви про присутність у країні великої кількості російських і китайських шпигунів. Незабаром після цього голова Служби безпеки інформації Чехії Міхал Коуделка заявив, що відомство розкрило мережу однієї з російських спецслужб, не уточнивши, якої саме.

А в жовтні 2018 року чеський Національний центр по боротьбі з організованою злочинністю затримав вісім громадян росії та В’єтнаму за підозрою в несанкціонованому доступі до комп’ютерних систем і носіїв інформації. Їм були пред’явленні обвинувачення.

Слідство вважає, що кіберзлочинці намагалися зламати системи реєстрації, що використовуються для роботи із заявами, що подаються для отримання посвідки на проживання в Чехії. При цьому була частково порушена робота МЗС країни, йдеться у статті.

Як повідомлялося раніше, росія може використовувати штаб-квартиру російського Міжнародного інвестиційного банку (МІБ) в Будапешті для шпигунства у Європі.

Читай у Google News!