Окремі лікарі в селах отримують понад 100 000 грн – документ

FacebookMessengerTwitterLinkedInTelegramPinterestPocket
Read in Google News!

“Принцип “гроші йдуть за пацієнтом” значить буквально наступне – Національна служба здоров’я України щомісяця виплачує закладам охорони здоров’я стільки грошей, скільки пацієнтів вони обслуговували (уклали декларацій). Це може бути як лікарня, так і звичайний ФОП, що надає медичні послуги. Всі дані відкриті на сайті НСЗУ, – пише розробник системи ProZorro Володимир Фльонц”, – повідомляється на сайті texty.org.ua.

Фльонц пропонує для прикладу ознайомитися з даними про виплати по Львівській області за січень та лютий 2019 року.

“Подивимось на тих лікарів, що оформили свою діяльність як ФОП і надають послуги самостійно. Відсортуємо їх за сумами отриманих грошей… Три з чотирьох лікарів, які отримують більше 100 тисяч в місяць, прописані в селах, а четвертий — у райцентрі (дані з реєстру ЄДРПОУ)”, – пише він.

Серед цих лікарів, згідно з повідомленням:

Перший лікар: ФЕДЕНКО НАТАЛІЯ, 1971 р.н., Львівська обл., Сколівський район, місто Сколе, отримано 225993 грн.

Другий лікар: НІКОНОРОВ ВАЛЕРІЙ, 1971 р.н., Львівська обл., Городоцький район, село Черляни, отримано 147149 грн.

Третій лікар: РОНДЯК ОЛЕКСАНДРА, 1966 р.н., Львівська обл., Стрийський район, село Слобідка, отримано 140723 грн.

Четвертий лікар: ЗУБРИЦЬКА НАДІЯ, 1966 р.н., Львівська обл., Городоцький район, село Переможне, отримано 92414 грн.

“Подивіться уважно: лікар-ФОП в селі, без хабарів, вже сьогодні здатен отримувати 100-200 тисяч гривень на місяць. Це не казка, не політичні обіцянки. Це вже реальність. Я не знаю всіх подробиць, можливо, у кожного ФОП-а ще є наймана медсестра або навіть лікар, але подумайте, скільки сімейних лікарів може мати ФОП в селі?Що це значить для нас з вами? Що ми, як пацієнти, для лікаря стали прямим прибутком. Якщо лікар втрачає пацієнта – він втратить і гроші”, – наголошує Фльонц.

Автор повідомлення акцентує увагу на тому, що зараз пацієнт вже не є “кріпосним”, приписаний до полікліники”, а обирає лікаря самостійно, і в будь-який момент можете його змінити.

“Як такий лікар буде триматись за своїх пацієнтів? Чи буде він ризикувати цими грошима заради хабарів?”, – пише Фльонц.

Він нагадує, що часи незалежної України змінилось 22 міністра охорони здоров’я. “Двадцять один не зміг запропонувати сільській медицині нічого. Доктор Уляна Супрун змогла. Покажіть цей пост знайомим лікарям”, – підсумовує Фльонц.

Як заявляла виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, сімейні лікарі первинної ланки вже у 2019 році отримуватимуть зарплату від 15 тис. до 25 тисяч гривень. 

Раніше у ЗМІ з’явилася інформація про п’ять наймасштабніших схем у сфері державної медицини, які знищила очільниця МОЗ Уляна Супрун

Читай у Google News!